Podporte nás

Čo sme robili v týždni od 11.6. do 15.6.2018

Kampaň #uletenci 

No a nezabudnite, že stále beží naša crowdfundingová kampaň na vydanie komiksu o utečencoch #uletenci a podporiť nás môžete na startlabe. Potešíme sa každému príspevku! 


Pozrite si ktomu aj video s Naimou, ktorá je jednou z hrdiniek komiksu:


Právna pomoc 

Naša kolegyňa Viktória  bola prvý raz sama na navštíviť zariadenie pre žiadateľov o azyl v Rohovciach a poskytovala tam poradenstvo našim klientom a stretla sa aj s riaditeľom zariadenia. Okrem toho bola nahliadnuť do spisov na migračnom úrade a venovala sa aj nášmu klientovi z Turecka, ktorý v júli začne chodiť na intenzívny kurz slovenčiny a vďaka Centrum ďalšieho vzdelávania UK dostal 10% zľavu zo školného, za čo veľmi pekne ďakujeme!

Miška z košickej kancelárie zas navštívila Humenné, kde sa zhovárala s viacerými klientmi. V mnohých prípadoch spolupracovala Miška s Viktóriou, ktorá prevzala aj svoj prvý prípad od Mišky a tá tiež skontrolovala jej prvú žalobu, ktorá bola veľmi dobre napísaná. 

V piatok nám tiež z ÚPZC Medveďov oznámili prepustenie maloletého klienta, ktorý bol chybne zaistený ako dospelý a aj vďaka našej práci sa preukázalo, že je maloletý a tak pôjde do detského domova, kde patrí. Tešíme sa promptnej reakcii ÚPZC. 

Už menej nás potešil nový prípad klientky, ktorej manžel bol z ničoho nič zaistený a ktorej sme vo štvrtok poskytli poradenstvo v našej bratislavskej kancelárii. Nepáči sa nám necitlivý prístup cudzineckej polície k manželom, ktorí tu spoločne žijú 8 rokov, určite by sa dal nájsť dôstojnejší prístup, ktorý by nespôsobil psychické rozrušenie obom manželom a veľký šok. Určite sa to dá aj citlivejšie a najmä inak. 

Nové stážistky

Už druhý týžden u nás absolvovali Irene a Deborah, naše stážistky z Hongkongu. Výsledkom ich skvelej práce je naša intenzívnejšia aktivita na sociálnych sieťach, ak aj účasť na Nedeľnej paráde pri príležitosti Svetového dňa utečencov. Prídte nás v nedeľu pozrieť do Starej tržnice a zahrajte si skvelé hry, ktoré pre vás pripravili. Tu práve na fotke ochutnávajú tresku a vtáčie mlieko!


No a Baša sa tento týždeň stretla s našou staronovou stážistkou Tímeou, ktorá bude znovu spolupracovať s košickou kanceláriou. Vitaj späť, Tímea! 


Odporúčané čítanie a videnie: 

Náš kolega Peter Ivanič pripravil pre Hospodárske noviny článok o Indexe ohrozených ľudí, ktorý bol zverejnený tento týždeň orgnaizáciou Minority Rights Group International. Prečítajte si ho tu.

Článok Mirka Tódu o lodi Aquarious, ktorej útočisko poskytlo až Španielsko nájdete v DenníkuN. Cestu lode z Talianska do Španielska môžete sledovať aj na twitteri @SOSMedGermany 

Vedeli ste, že len veľmi málo z takmer 16.000 ľudí, ktorí sú nezvestní alebo mŕtvi v dôsledku snahy o prechod Stredozemného mora, sa doteraz našlo len veľmi málo? Projekt IOM "Missing Migrants", ktorý zverejňuje údaje o migrantoch, ktorí sú nezvestní alebo mŕtvi, na svojom aktuálnom blogu zverejnil 5 odporúčaní, ako zlepšiť zber dát o nezvestných