Podporte nás

Náš príbeh

Príbeh Ligy za ľudské práva je príbehom nadšených a odvážnych mladých právničiek a ambiciózneho kolektívu ľudí, ktorí sa rozhodli, že budú pomáhať utečencom na Slovensku, a to v čase, keď o utečencoch ešte takmer nikto nič nevedel.

Náš príbeh sa začal v roku začal v roku 2005, kedy traja advokáti – Mária Rožárová, Bohumír Bláha a Martin Škamla odišli zo Slovenského helsinského výboru a založili nové občianske združenie – Ligu. Ich cieľom bolo založiť organizáciu, ktorá sa bude špecializovať na ochranu  ľudských práv utečencov a cudzincov na Slovensku. S podporou Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov sa im to aj podarilo a v apríli 2005 vznikla nová organizácia, ktorej prvou predsedníčkou sa stala právnička Barbora Meššová. V Lige čoskoro našli našli miesto aj mladé študentky a absolventky Právnickej fakulty Trnavskej univerzity – Miroslava Mittelmannová, Zuzana Števulová, Miroslava Stará a Katarína Fajnorová.

K nim v roku 2006 pribudla ako finančná manažérka Lucia Vlasáková , ktorá sa neskôr stala aj druhou predsedníčkou združenia. Mladá organizácia sa rýchlo rozvíjala a dynamický kolektív rástol a rozširoval nielen svoje vedomosti, ale aj pôsobenie. Začali sme navštevovať všetky utečenecké tábory na Slovensku – Gabčíkovo, Adamov-Gbely, Brezová pod Bradlom, Rohovce, Humenné a integračné centrum vo Zvolene. K tomu sme od začiatku poskytovali právnu pomoc aj ľuďom umiestneným v Útvaroch policajného zaistenia pre cudzincov Medveďov a Sečovce. Na základe trojstranného memoranda medzi UNHCR a Úradom hraničnej a cudzineckej polície sme začali monitorovať aj prístup ľudí k azylovému konaniu na slovensko-ukrajinskej hranici a na medzinárodných letiskách v Bratislave a neskôr v Košiciach. Túto činnosť pre nás v rokoch 2011 - 2017 viedli Barbora Meššová, Alexandra Malangone, Katka Fajnorová, Mirka Mittelmannová - ako spolupracujúca advokátka, a Peter Kuzma - ako spolupracujúci advokát.

V roku 2009 sa riaditeľkou Ligy stala Zuzana Števulová. V nasledujúcich rokoch Liga získala viacero ocenení – v r. 2013 vôbec prvú cenu Human Rights Defender Award udelenú v SR Veľvyslanectvom Spojených štátov amerických v Bratislave, v roku 2015 Cenu Človeka v ohrození a v r. 2016 druhú cenu za sociálnu inklúziu utečencov Nadácie Orange. Zuzana Števulová bola ako riaditeľka Ligy v roku 2016 ocenená cenou International Women of Courage Award z rúk vtedajšieho amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho, za statočnosť, ktorú Liga preukázala najmä počas migračnej a utečeneckej krízy v roku 2015, v kontexte vnútropolitického diania na Slovensku.

Od júna 2022 sa programovou riaditeľkou stala dlhoročná spolupracovníčka Ligy za ľudské práva, advokátka Miroslava Mittelmannová a finančnou riaditeľkou Zuzana Kažimírová, ktoré sa spoločne stali štatutárnymi zástupkyňami organizácie.

Dnes sme organizáciou, ktorej hlas počuť v rôznych témach týkajúcich sa ľudských práv. Srdcom našej organizácie je kvalitný tím ľudí, ktorí vyznávajú hodnoty ľudskosti, dôstojnosti, odvahy, zodpovednosti a úcty k druhým a tieto hodnoty presadzujeme v našej práci.

Zuzana Števulová preberá ocenenie International Women of Courage 2016 Zuzana Števulová preberá ocenenie International Women of Courage 2016